|
ZAPOTRZEBOWANIE
Węglowodany powinny dostarczać 55-60% wartości energetycznej dziennej
racji pokarmowej dorosłego człowieka. Powinny to być węglowodany złożone,
nieoczyszczone, nierozgotowane.
Dzienny poziom zalecanego spożycia Węglowodanów dla różnych grup ludności*
*(według Szczygieł A. i inni: Normy żywienia IŻŻ, zaktualizowane w 1980
r. Żyw. Człow. i Metab., 10, 2, 143, 1983.)
Grupy ludności |
Węglowodany |
Ogółem [g] |
[%] energii z węglo- |
wodanów |
Dzieci 1-3 lat |
165 |
51 |
Dzieci 4-6 lat |
235 |
55 |
Dzieci 7-9 lat |
290 |
55 |
Chłopcy 10-12 lat |
370 |
57 |
Dziewczęta 10-12 lat |
320 |
56 |
Młodzież męska 13-15 lat |
420-470 |
56-57 |
Młodzież męska 16-20 lat |
450-545 |
56-59 |
Młodzież żeńska 13-15 lat |
365-400 |
56-57 |
Młodzież żeńska 16-20 lat |
355-390 |
57-58 |
Mężczyźni 21-64 lat praca lekka |
345-385 |
58-59 |
Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana |
400-480 |
57-60 |
Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka |
500-600 |
57-60 |
Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka |
575-605 |
57-60 |
Kobiety 21-59 lat praca lekka |
300-335 |
57-58 |
Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana |
330-405 |
55-58 |
|
|
www.pomozpotrzebujacym.pl
www.pajacyk.pl
www.wp.pl
www.onet.pl |