Węglowodany

  Węglowodany

1.Wstęp

2.Funkcje

3.Zapotrzebowanie

4.Podział

5.Źródła


FUNKCJE

·       są głównym, najtańszym i najłatwiej dostępnym źródłem energii, służącej przede wszystkim do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wykonywania pracy fizycznej. Z 1 g węglowodanów wyzwalają się 4 kcal, 

·       glukoza jest prawie wyłącznym źródłem energii dla mózgu i mięśni, 

·       węglowodany pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami,

·       węglowodany dostarczane w pożywieniu lub syntetyzowane w ustroju, stanowią materiał budulcowy dla wytwarzania elementów strukturalnych komórek lub substancji biologicznie czynnych (galaktoza, ryboza, kwas galakturonowy, amonocukry, acetylowane cukry, itd.), 

·       węglowodany nie przetworzone (całościowe) odgrywają dużą rolę w gospodarce wodno-mineralnej, zmniejszając wydalanie tych składników, 

·       biorą udział w budowie błon komórkowych, 

·       niektóre wielocukrowce (błonnik) choć nie są przez organizm człowieka trawione i przyswajane, to jednak odgrywają dużą rolę w regulowaniu perystaltyki przewodu pokarmowego.

 


www.pomozpotrzebujacym.pl

www.pajacyk.pl

www.wp.pl

www.onet.pl

Praca 2010