|
FUNKCJE
·
są głównym, najtańszym i najłatwiej dostępnym źródłem energii,
służącej przede wszystkim do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów
wewnętrznych oraz do wykonywania pracy fizycznej. Z 1 g węglowodanów wyzwalają
się 4 kcal,
·
glukoza jest prawie wyłącznym źródłem energii dla mózgu i mięśni,
·
węglowodany pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i
tłuszczami,
·
węglowodany dostarczane w pożywieniu lub syntetyzowane w ustroju,
stanowią materiał budulcowy dla wytwarzania elementów strukturalnych komórek lub
substancji biologicznie czynnych (galaktoza, ryboza, kwas galakturonowy,
amonocukry, acetylowane cukry, itd.),
·
węglowodany nie przetworzone (całościowe) odgrywają dużą rolę w
gospodarce wodno-mineralnej, zmniejszając wydalanie tych składników,
·
biorą udział w budowie błon komórkowych,
·
niektóre wielocukrowce (błonnik) choć nie są przez organizm
człowieka trawione i przyswajane, to jednak odgrywają dużą rolę w regulowaniu
perystaltyki przewodu pokarmowego.
|
www.pomozpotrzebujacym.pl
www.pajacyk.pl
www.wp.pl
www.onet.pl |